Van samenwerken in een goed team naar een topteam

Vorige week hoorde ik een interview met Ranomi Kromowidjojo. Ze is niet de minste topsportvrouw, Olympisch kampioen vrije slag op de 50 en de 100 meter. Door de manier van samenwerken in het team om haar heen te veranderen blijkt ze, tot haar eigen verbazing, tot nieuwe doorbraken in staat.

Tot voor kort

Het interview ging over het zoeken naar mogelijkheden om telkens beter te willen presteren. Ze kijkt al jaren naar alle mogelijkheden hiertoe, bij de voorbereiding, bij de start, het eerste deel onder water zwemmen (waarin ze top is), het keren, het finishen, …. ofwel, naar elk onderdeel. Verbeteringen in duizenden of tienden van seconden. Met alle resultaten vandien.

Maar ze kijkt ook nadrukkelijk naar de samenhang der dingen, dus ook ontspanning, spierkracht, techniek, voeding, reactievermogen, en ga zo maar door. Daarvoor heeft ze een team met experts om zich heen gebouwd met onder andere een trainer techniek, een fysiotherapeut, een arts, en een diëtist.

Recent veranderd

Nadat ze al jaren op diverse manieren naar verbeteringen had gekeken en gezocht in het samenspel met dit team van experts, bleek dat ze toch nog iets had laten liggen. Het patroon van communiceren was heel sterk INDIVIDUEEL geweest van iedereen in het team met haar zelf (c.q. haar coach). En zij combineerde dan met haar coach alle expertise. Recent was ze begonnen om het team ook nadrukkelijk MET ELKAAR verbetermogelijkheden te laten onderzoeken. En dat bleek tot nieuwe doorbraken te leiden door diepergaande opties voor verbetering in samenhang met elkaar te verkennen: “als we dit eens uitproberen en dan in combinatie met een verandering op dat gebied, mogelijk behalen we dan een nieuw voordeel”. En dat bleek inderdaad te leiden tot nieuwe ontdekkingen.

Perspectief

Dus zelfs bij een zeer goed presterende Olympisch kampioen met topexperts zijn onvoorziene kansen te realiseren door TEAMWORK i.p.v. bilaterale gesprekken. Dat biedt perspectief voor organisaties waar de samenhang met andere afdelingen nog sterk op basis van individuele gesprekken wordt opgezocht.

Ger Haan

Share this: